Het V&W-model: een asymmetrisch model voor Brussel

Boekvoorstelling in GC De Zandloper in Wemmel, 2 mei 2018.

Samen met Uitgeverij Doorbraak, het Vlaams Komitee voor Brussel en de Vlaamse Volksbeweging van Grimbergen stelden Vuye en Wouters op 2 mei hun nieuwste boek Vlaanderen voltooid: Met of zonder Brussel?” voor.

Wanneer het over Brussel gaat zijn de meningen verdeeld, ook binnen de Vlaamse beweging. Zolang de Vlamingen niet aan één zeel trekken en met een duidelijke Brussel-visie naar de onderhandelingen trekken, zullen ze steeds aan het kortste eind trekken. In hun #Brusselboek onderzoeken Vuye en Wouters hoe het zover is kunnen komen, hoe Brussel werkt, en wat de toekomst biedt.

Vuye en Wouters stellen daarom hun V&W-model voor. Een asymmetrisch model (Brussel betekent iets anders voor Vlamingen dan voor Franstaligen), gestoeld op legitimiteit (een democratische Vlaamse aanwezigheid), hervorming (afslanking van de Brusselse instellingen) en is toekomstgericht (verdere stappen in de staatshervorming toelaten).

Veerle Wouters: “Ons model laat toe om op korte termijn grote stappen te zetten in de staatshervorming. Ons voorstel moet ook aanvaardbaar zijn voor de Franstaligen, want zij organiseren zich zoals ze zelf willen. Dat is asymmetrie: Brussel hoeft voor de Vlamingen niet dezelfde betekenis te hebben als voor de Franstaligen.

Het V&W-model is ook geen eindstation, het is geen grendel die latere staatshervormingen moeilijker maakt. Wel integendeel. Na ons Brusselboek moet men niet meer zeggen dat er op korte termijn geen oplossing is voor Brussel. Die is er wel. Alleen ontbreekt de politieke wil, men wentelt zich liever in tricolore machtsdeelname.”

Hendrik Vuye: “Ons model haalt de banden aan tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Brusselaars. We leggen institutionele banden, zowel op regeringsniveau als op het niveau van het parlement. Minstens één van de van de Nederlandstalige Brusselse ministers zetelt ook in de Vlaamse regering. Zo is er een band die maakt dat de Vlaamse regering ook echt met Brussel bezig is. Zo zit er bovendien in de Brusselse regering ook een lid van de Vlaamse regering.

De eerste zes Vlaamse verkozenen in het Brusselse parlement zetelen ook in het Vlaamse parlement. Voor 2001 was dit trouwens het geval. Zo weet het ene parlement ten minste waar het andere mee bezig is. Door dit dubbelmandaat verminderen we ook het aantal ministers en het aantal parlementsleden. Dit mag toch ook? Dit is natuurlijk een weergave in kort bestek van het V&W-model. In het boek wordt verder uitgewerkt hoe je dan concreet de bevoegdheden uitoefent.”

Lees het volledige interview hier op SCEPTR.