Wouters: “Vlaanderen is niet de Mister Cash van Europa!

Eerste minister Charles Michel pleit deze ochtend in het Europees Parlement voor een Europa met meerdere snelheden. Hij wil dat een selecte club van eurofiele landen een turbo op Europa zet. De vraag is echter: welke versnelling gaat België schakelen? Een eurofiele versnelling of een eurorealistische versnelling?

België draagt jaarlijks 5,5 miljard euro (of 11 miljoen cappuccino’s per dag) bij aan de EU-begroting. Met de plannen die de EU nu op tafel legt, komt daar nog minstens 800 miljoen euro bij. In een “worst case” scenario, wordt dat bedrag zelfs 2,8 miljard euro. Daarbij komt nog de Brexit-factuur. “90% van de Belgische export naar het Verenigd Koninkrijk is Vlaams. Van alle jobs in Vlaanderen is 1 op 40 te danken aan deze export.”

Vlaanderen krijgt tweemaal klappen. Er zullen minder inkomsten zijn omdat de EU de Brexit mismeesterd heeft en Vlaanderen zal meer mogen betalen.

Van de 27 EU-lidstaten zijn er 17 die meer krijgen dan ze geven, de andere 10 betalen meer dan ze krijgen. België hoort uiteraard tot het betalersclubje, maar de regering-Michel heeft nog altijd geen standpunt ingenomen. “Gaat België nu meer betalen of niet? Wat is het standpunt?” wou Wouters weten.

Een belangrijke vraag, want het zijn natuurlijk de Vlamingen die deze factuur gaan betalen. Zo gaat het altijd. “De Vlamingen betalen niet alleen de transfers naar Wallonië en Brussel, maar ook naar Europa”, zegt Wouters.

Dit is een nieuwe transfer richting Europa. Vlaanderen is absoluut niet de Mister Cash van Europa.

De regering-Michel blinkt vooral uit op twee domeinen. (1) Het ontwijken van elke parlementaire controle door niet te antwoorden op vragen in de Kamer. (2) Een communicatie voeren die haaks staat op het regeringsbeleid. Wouters: “De grootste regeringspartij zegt op Twitter dat ‘Europa uit is op uw geld’. Dat is juist. Maar kijk ik naar het beleid, dan vind ik het niet terug. Vlaanderen is absoluut niet de Mister Cash van Europa!”

De premier wil Europa een nieuw elan geven. Dat is positief. Maar indien dat nieuwe elan betekent dat Vlaanderen nog meer moet bijdragen en dat de EU bovendien ook nog eens eigen belastingen invoert (zoals een belasting op de emissie van koolstofdioxide of op de productie van plastic), dan bedankt V&W hiervoor. “Dit is geen nieuw elan, maar een nieuwe transfer richting Europa“, besluit Wouters.