De loze belofte van Kris: Speed Pedelec

Fietsliefhebbers zullen het zich ongetwijfeld herinneren. Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) zweert bij hoog en bij laag dat eigenaars van elektrische fietsen met een ‘garageknopje’ niet verplicht zijn een verzekering aan te gaan. We ondervragen de minister naar de stand van zaken, maar de wet blijkt nog altijd niet aangepast.

Peeters werkt de juridische onzekerheden weg, lezen we in de krant. Hij kondigt een Koninklijk Besluit aan. Voortaan zullen alleen nog Speed Pedelecs die autonoom sneller rijden dan 22,5 km/u een verzekering nodig hebben. Voor andere fietsen geldt de familiale. Dit verklaart Kris Peeters aan De Standaard op 25 september 2017. De nieuwe regeling gaat in op 1 januari 2018.

We namen de proef op de som in januari 2018. Maar wat blijkt? De Dienst Inschrijvingen en Verkeer (DIV) weigert nog altijd om een Speed Pedelec in te schrijven zonder motorrijtuigverzekering. We hebben er toen over bericht.

Zou Kris Peeters zijn belofte niet gehouden hebben? We konden het niet geloven… Toch niet mijnheer Peeters?

We hebben dan maar parlementaire vragen gesteld aan minister van Mobiliteit François Bellot (MR) die bevoegd is voor de DIV. Ook Kris Peeters (CD&V) ontvangt een vraag, want de regelgeving zelf valt onder de FOD Economie en dus onder zijn bevoegdheid als minister van Economie en Consumentenzaken. Minister Kris Peeters gebaart tot vandaag van ‘krommen haas’. We hebben nog altijd geen antwoord ontvangen. Maar we blijven geduldig.

Minister Bellot antwoordt op onze parlementaire vraag dat de wet nog niet is aangepast. Minister Peeters heeft zijn belofte nog niet nagekomen.

Minister François Bellot antwoordt wel: de wet is nog niet aangepast stelt Bellot en dus is een motorrijtuigverzekering nog steeds verplicht. Eigenlijk stelt Bellot hier beleefd en vriendelijk, zoals hij steeds is, dat de belofte van Kris Peeters slechts een hemd der dwazen is. Tja, dat spreekwoord wil zeggen dat het een nietszeggende belofte is die de eigenaars van een Speed Pedelec tijdelijk gelukkig heeft gemaakt.

Hallo Kris Peeters… een ander Vlaams gezegde is: ‘belofte maakt schuld’. Wil je er eens wat ‘speed’ achter zetten, de eigenaars van een Speed Pedelec wachten reeds nu reeds 5 maanden.