Vuye: “Slechts 0,5% transmigranten Noordstation uitgewezen”

De aankondiging van een politieactie heeft de 600 transmigranten rond het Noordstation in Brussel weggejaagd, maar niet uit het land. Tussen december vorig jaar en 9 mei zijn er 85 transmigranten opgepakt, waarvan slechts 3 effectief uitgewezen. Al de rest werd na een tijdje terug losgelaten. “U hebt de situatie niet onder controle”, zegt Hendrik Vuye in de Kamer. “Er is maar één oplossing: een traject uitwerken zoals Macron doet in Frankrijk.”

Minister Jambon kondigt vorige week dapper in het VTM-nieuws politieacties aan tegen de transmigranten in het Noordstation. De dagen erna waren ze plots verdwenen. “Een direct gevolg van uw stoere aankondigingspolitiek“, zegt Hendrik Vuye in de Kamer. “Maar waar zijn ze naartoe? Heeft u ze allemaal in een terugkeercentrum gekregen of zijn ze ondergebracht bij gastgezinnen?”

Een vertegenwoordiger van het Burgerplatform geeft alvast cijfers. Er zijn ongeveer 600 transmigranten in de buurt van het Noordstation. Tussen december vorig jaar en 9 mei zijn er 85 opgepakt, waarvan er 3 effectief zijn uitgewezen. Al de rest is na een tijdje terug losgelaten. “3 op 600 uitgewezen, dat is 0,5%“, zegt Vuye. “Ik hoop voor u dat deze cijfers niet juist zijn, want dat is wel heel lamentabel!”

De politieactie in het Noordstation scoort nog slechter dan die in West-Vlaanderen in 2016, toen minder dan 2% van de opgepakten daadwerkelijk werden uitgewezen.

Dit is een structureel probleem. Sowieso wordt wordt 80% van de uitwijzingsbevelen niet uitgevoerd. Er heerst complete straffeloosheid, terwijl illegaal verblijf op het grondgebied wel degelijk een misdrijf is. Deze situatie kan echt niet blijven duren. Ze is onmenselijk voor de betrokkenen en onveilig voor de burgers, want die transmigranten zijn er nog, ze hebben zich gewoon verplaatst. “U bent toch de man van law and order en nultolerantie?” zegt Vuye. “Of bent u enkel de man van de stoere verklaringen? Gaat u echt wachten tot iemand gewond raakt?”

Brussel-Noord is voor transmigranten een hub op doorreis naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is de realiteit. Er is nu zelfs opvang bij gastgezinnen, in plaats van in terugkeercentra.

Intussen tekent u samen met de staatssecretaris voor Asiel en Migratie de Verklaring van Marrakesh, die bovenop de illegale instroom ook nog eens de legale instroom actief wil bevorderen. Hoe krijgt u dat toch maar uitgelegd?

“Dit bewijst dat u de situatie niet onder controle heeft”, zegt Vuye tegen minister Jambon. “Er is maar één oplossing: een vervolgtraject uitwerken zoals Macron doet in Frankrijk.” Dat traject bestaat uit gecoördineerde politieacties, vervolgens een administratieve procedure via terugkeercentra, illegaal verblijf op het grondgebied daadwerkelijk bestraffen en uitwijzingsbevelen effectief uitvoeren.

Vermits u het niet doet, zal mijn fractie dergelijk wetsvoorstel indienen. We zullen u helpen! Maar stop intussen, mijnheer de minister, met de mensen tweetjes wijs te maken en #fakenews rond te strooien”, aldus Vuye.