Politie getuigt: de strijd tegen mensensmokkelaars is ‘un cirque’

Foto van pxhere.com, CC0

Vele migranten hebben soms tot wel vijf uitwijzingsbevelen op zak, zegt een politie-inspecteur in La Libre Belgique. Het asiel- en migratiebeleid op het terrein is een echt circus. “De polarisatie op twitter en in de media is niet representatief voor het beleid”, voegt Van den Bulck, commissaris-generaal van het Commissariaat voor de Vluchtelingen en de Staatlozen eraan toe. Lees mijn tweets, kijk niet naar mijn daden.

De strijd tegen mensenhandel is een absolute prioriteit voor de regering-Michel. Je hoort het voortdurend en je leest het voortdurend. Soms is het uitermate boeiend om ook eens de Franstalige media te lezen. Vandaag laat La Libre Belgique de wegpolitie aan het woord. De wegpolitie is de eerste schakel in de controle van de parkings langs de autosnelwegen. Het getuigenis drukt ons met de neus op de feiten. ‘Een circus’, titelt de krant.

Nationaal secretaris van de politievakbond NSPV Thierry Belin klaagt de onderbemanning aan. In de provincie Namen zijn slechts 18 agenten van de wegpolitie, terwijl het er 28 moeten zijn. In Henegouwen zijn er meer officieren dan agenten. ‘s Nachts is er maar één politiepatrouille actief.

Jambon dit que cest une priorité? Il faut arrêter la blague’. Soms zijn we maar met twee agenten voor een dertigtal migranten, zegt een politie-inspecteur.

En hoe zit het met de uitwijzingsbevelen? Het antwoord van een politie-inspecteur is scherp. Wanneer we vragen of ze al een uitwijzingsbevel hebben gekregen, dan tonen ze er ons drie, vier, vijf… De politie neemt contact op met de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Naargelang wat de dienst beslist zoeken we een plaats in een gesloten centrum. Vindt de politie deze niet, dan krijgen de illegalen een nieuw bevel om het grondgebied te verlaten.

In de woorden van de politie-inspecteur: ‘Na enkele uren zetten we ze terug op straat met een nieuw papiertje. Ze vertrekken richting Brussel, ontmoeten opnieuw mensensmokkelaars, ze vervolgen hun tocht langs de parkeerplaatsen van de autosnelwegen en eindigen uiteindelijk opnieuw op het commissariaat. Dat is de realiteit op het terrein. C’est un cirque!’.

In dezelfde krant staat een interview met Dirk Van den Bulck, commissaris-generaal van het Commissariaat voor de Vluchtelingen en de Staatlozen. Hij getuigt: ‘Als men geen rekening houdt met de communicatie omtrent migratie, dan is het migratiebeleid echt niet strikt’. De polarisatie op twitter en in de media is niet representatief voor het beleid, voegt hij er aan toe.

Bron: S. Freres, ‘La lutte contre les passeurs de migrants: une priorité pour Jan Jambon, un cirque pour les policiers’ en ‘La polarisation du débat sur l’immigration empêche de mener des politiques efficaces’, beiden in La Libre Belgique, vrijdag 25 mei 2018, 6-7.