Aanslag Luik: stoere verklaringen, straffe tweets, laks beleid

Ook V&W is in gedachten bij de slachtoffers en hun familie van de aanslag in Luik. Zij verdienen ons volle respect. Maar net daarom moeten we de zaken durven te benoemen. “Als we zo verder doen, dan zullen de ministers van Justitie en Veiligheid ook in de toekomst van interview naar interview trekken. En wij van rouwhulde naar rouwhulde”, zegt Veerle Wouters in de Kamer.

De minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) en de minister van Justitie Koen Geens (CD&V) stellen dat iemand die bidt en vast, daarom geen terrorist is. “Dit hangt af van plaats waar men bidt en tot wie men bidt”, zegt Wouters. “Wanneer iemand in de gevangenis plots diepgelovig wordt en tot Allah bidt, dan moeten alle rode knipperlichten aangaan.”

Er zijn in dit land geen radicale christenen, hindoes of getuigen van Jehovah die aanslagen plegen. Er is alleen jihadistische islamterreur. Het wordt tijd dit onder ogen te zien.

Enkele weken geleden werd de minister Geens in de Kamer geconfronteerd met vragen over de gevangeniscirculaire. Toen werd iemand vermoord door een dader die was veroordeeld tot 3 jaar, maar vrijkwam na 8 maanden. De minister zei toen met “de handen op de rug” te moeten antwoorden. “Dit is opnieuw zo”, zegt Wouters. “U voert uw beleid ook met de handen op de rug.”

In het verleden heeft de dader tijdens een penitentiair verlof een overval gepleegd. In 2016, dit is pas twee jaar geleden, is hij veroordeeld voor diefstal. De naam van de dader komt ook voor in verslagen van Staatsveiligheid, in een informatierapport van de politie en in een rapport van de gevangenis. “En toch krijgt hij penitentiair verlof. Dat verlof wordt toegekend door de minister van Justitie of zijn gemachtigde. Dat is dus uw verantwoordelijkheid, mijnheer de minister!” zegt Wouters.

Eén fractie vraagt het ontslag van minister Geens. Wij kunnen dat begrijpen. In Nederland zou een minister de eer aan zichzelf houden.

Het justitiebeleid van de regering-Michel is een beleid om zoveel mogelijk mensen uit de gevangenis te houden. Maar gevangenissen dienen net om gevaarlijke mensen binnen te houden, niet om ze vrij te laten. “En de minister van Veiligheid is ook bevoegd voor de Regie der Gebouwen. Maar nieuwe gevangenissen, zoals Haren en Dendermonde, krijgt hij niet gebouwd. We laten de tikkende tijdbommen dan maar vervroegd vrij …”, zegt Wouters.

De regering-Michel pakt veiligheid en justitie op dezelfde manier aan als de andere domeinen: stoere verklaringen, straffe tweets, maar een laks beleid. En helaas vallen er dan slachtoffers. Dat kan zo niet verder.