Wouters: “Wir schaffen das nicht!

Worden de Europese buitengrenzen versterkt? Komen er akkoorden voor veilige opvang van vluchtelingen in Noord-Afrika? Wel als het van Vuye en Wouters afhangt. “Dit is nodig want de kiezer voor de gek houden op sociale media met straffe tweets zal echt niet lukken”, zegt Veerle Wouters in de Kamer tegen premier Michel. “Wir schaffen das nicht.”

Gisteren had eerste minister Michel een gesprek gehad met Bondskanselier Angela Merkel, onder meer over migratie. Geen onbelangrijk gesprek, zeker gezien de cijfers uit recente het migratie-vooruitgangsrapport van de Europese Unie. Slechts 16,3% van de uitwijzingsbevelen wordt uitgevoerd. Het EU-gemiddelde bedraagt 36,6%. “We bengelen achteraan het peloton, op plaats 23 van de 28 landen”, zegt Veerle Wouters. “Wir schaffen das nicht … behalve op twitter dan.”

De Raad van Europa wil nu ook nog verbieden dat gezinnen met kinderen worden ondergebracht in gesloten wooneenheden, wanneer zij een uitwijzingsbevel naast zich neerleggen. Zo gaan we niemand nog kunnen uitwijzen. “Wij hopen dat u het been stijf houdt”, zegt Wouters. “Woonunits voor gezinnen kunnen wel degelijk voldoen aan de vereisten van het Kinderrechtenverdrag. Dit is gewoon een kwestie van accommodatie.”

We bengelen achteraan het Europese peloton. Slechts 16,3% van de uitwijzingsbevelen wordt uitgevoerd.

Italië, Oostenrijk, Denemarken pleiten intussen voor gesloten grenzen. Zelfs Horst Seehofer, minister van Binnenlandse Zaken van Duitsland, wil de grenzen sluiten voor wie in een andere EU-lidstaat al asiel aanvroeg. Hij wil, wat voor V&W de logica zelve is, asielshopping tegengaan. “We moeten een einde stellen aan de ferry-dienst die ngo’s organiseren tussen Noord-Afrika en Europa. Het zijn niet de ngo’s maar de lidstaten die moeten bepalen wie Europa binnenkomt!

Het lakse beleid creëert een aanzuigeffect. De kiezer intussen voor de gek houden op sociale media met straffe tweets, zal echt niet lukken.

We kunnen gerust zeggen dat het vijf voor twaalf is. Een groot deel van de bevolking ziet eindelijk in dat het asiel- en migratiebeleid van de regering-Michel dweilen is met de kraan open. Slechts 16,3% van de uitwijzingsbevelen worden daadwerkelijk uitgevoerd volgens de cijfers van de EU. Dit komt bovenop een reeds mislukt migratie- en integratiebeleid dat al decennialang bezig is.

“Zo’n beleid creëert een aanzuigeffect, want mensensmokkelaars weten dat België een land zonder grens is“, zegt Wouters. “Het beleid verandert echter niet, maar wel het straatbeeld. De kiezer kan je echt niet langer voor de gek houden. Wir schaffen das nicht!”