Wouters: “Asielloketten in Noord-Afrika zullen aanzuigeffect creëren”

De EU-top over migratie heeft een non-akkoord gebaard. Asielloketten openen in Nood-Afrika of Zuid-Europa, dat heeft geen zin. Het aanzuigeffect zal bijzonder groot zijn en er zullen mensen blijven verdrinken. “Het is wel zinvol om vluchtelingen op een humane wijze op te vangen in het land van herkomst of in de buurlanden”, zegt Veerle Wouters in de Kamer. “De EU kan dit ondersteunen en zelfs beveiligen.”

De EU wil regionale ontschepingsplatformen in Noord-Afrika, maar geen enkel Afrikaans land wil ervan weten. Binnen de EU wil men gecontroleerde centra waar op zee geredde migranten naar toe gebracht worden, maar geen enkele EU-lidstaat wil zo’n centrum op haar grondgebied. Er komt een spreidingsplan voor migranten tussen de EU-lidstaten op vrijwillige basis, maar nagenoeg iedereen heeft al verklaard niet mee te willen doen.

Dit is een non-akkoord om Merkel haar vel te redden. Maar zelfs dat lijkt niet te lukken want haar coalitiepartners geraken het niet eens. Merkel wankelt.

Intussen is er geen oplossing voor de illegale migratie, noch voor het grote aantal vluchtelingen dat verdrinkt in de Middellandse Zee. In juni alleen zouden dat er meer dan 500 geweest zijn. Asielloketten in Noord-Afrika of Zuid-Europa gaat alleen maar een enorm aanzuigeffect creëren. Bovendien is er ook geen oplossing voor al diegenen die geen asiel krijgen. “Denkt men echt dat de afgewezen asielzoekers vrijwillig gaan terugkeren?” vraagt Veerle Wouters aan premier Michel in de Kamer. “Denkt u echt dat die niet gaan proberen illegaal Europa binnen te komen?”

We hebben een deal gesloten met Turkije. Die verdient geen schoonheidsprijs, maar maakt in ieder geval dat haar migratieroute grotendeels is afgesloten. Italië werkt ook samen met Libië en versterkt de Libische kustwacht. In juni heeft de Libische kustwacht voor het eerst meer migranten terug naar Libië gebracht, dan er zijn aanbeland in Italië. “Dit is toch een oplossing die op korte termijn soelaas kan bieden?” zegt Wouters.

We moeten stoppen te denken dat er maar een oplossing is, namelijk zoveel mogelijk vluchtelingen opnemen.

De Franse president Macron, het grote voorbeeld van premier Michel, stelt het heel duidelijk: nous ne pouvons pas accueillir toute la misère du monde’. We moeten inderdaad stoppen met denken dat er maar een oplossing is, namelijk zoveel mogelijk vluchtelingen opnemen.

Asielloketten openen in Nood-Afrika of Zuid-Europa, dat heeft geen zin. Het aanzuigeffect zal bijzonder groot zijn en er zullen mensen blijven verdrinken. “Het is wel zinvol om vluchtelingen op een humane wijze op te vangen in het land van herkomst of in de buurlanden. De EU kan dit ondersteunen en beveiligen”, besluit Wouters. “Op korte termijn kan men dan zorgen  voor een versterking van de Libische kustwacht.”