Wouters: “Meer tewerkstelling zonder staatshervorming is niet mogelijk”

Vacatures zijn er voldoende, maar men krijgt ze niet ingevuld. Een arbeidsdeal is daarom noodzakelijk. Vlaanderen doet voorstellen, federaal staat men stil. Net zoals de topman van de VDAB pleit V&W voor een regionalisering van het arbeidsrecht en een responsabilisering van de deelstaten. “Als we echt die jobs, jobs, jobs ingevuld willen krijgen, dan moeten we drie dingen doen: staatshervorming, staatshervorming en staatshervorming”, zegt Veerle Wouters in de Kamer.

Tussen droom en daad staat – zoals altijd – de Belgische bevoegdheidsverdeling in de weg. De deelstaten zijn bevoegd voor de activering van werklozen, maar federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) bepaalt het federale kader. En dat geeft, zoals we zien in het brugpensioen-dossier bij Carrefour, aanleiding tot spanningen tussen Vlaanderen en het federale niveau. “Hoe zit het nu met die arbeidsdeal?” vraagt Wouters in de Kamer aan minister Peeters. “Dit zou de laatste grote werf zijn van de regering voor de verkiezingen, maar ik heb de indruk dat men een tuinhuisje aan het bouwen is.”

Intussen doet Vlaanderen vele voorstellen waar minister Peeters het 99,9% mee eens is, maar federaal blijft het stil. Ook in Franstalig België blijft het verdacht stil. De communautaire stilstand komt hen goed uit.

We zien ook dat twee meerderheidspartijen in dit dossier oppositie voeren tegen hun eigen beleid. Men schreeuwt moord en brand dat SWT bij Carrefour op 56 jaar niet kan, terwijl ze zelf hebben gestemd dat de leeftijd voor SWT pas in 2020 op 60 jaar komt. Dat heeft de regering-Michel zo beslist.

Fons Leroy, topman van de VDAB, stelt een jaar geleden dat het niet mogelijk is om tegen 2020 te komen tot een tewerkstellingsgraad van 75% zonder staatshervorming. “Hij stelt een regionalisering van het arbeidsrecht en een responsabilisering van de deelstaten voor”, zegt Wouters. “Waar wachten we eigenlijk op?”

Vergelijken we 30 Europese landen, dan staat België op plaats 23 wat jobcreatie betreft. Dus een beetje minder euforie is hier op zijn plaats.

Jobs, jobs, jobs, de reclameslogan van de regering-Michel. Deze regering heeft inderdaad jobs gecreëerd, maar krijgt ze tegelijkertijd niet ingevuld. Maar dat zal de goednieuwsshow van de regering niet bederven. De zomerluchtballonnen komen eraan. “Vergelijken we echter 30 Europese landen, dan staat België op plaats 23 wat jobcreatie betreft. Dus een beetje minder euforie is hier op zijn plaats …”, zegt Wouters.

Indien er geen grote arbeidsdeal komt, dan is dit het zoveelste bewijs dat de communautaire stilstand onze welvaart in gevaar brengt. “Als u echt die jobs, jobs, jobs ingevuld wil krijgen, dan moet u drie dingen doen: staatshervorming, staatshervorming en staatshervorming”, besluit Wouters.