Vuye:DVZ doet niet alleen aan misdaadexport, maar ook misdaadimport” (Rustemi)

De zware crimineel Safet Rustemi wordt op kosten van de belastingbetaler als vrij man naar Albanië gestuurd. Daar begaat hij talrijke misdrijven tot de Belgische Staat eindelijk het vonnis maanden later overmaakt. Maar intussen doet de regering-Michel niet alleen aan export, maar ook aan import van misdaad. Zelfs mensen die in het buitenland gezocht worden, komen naar België in het kader van gezinshereniging.

Rustemi is in ons land veroordeeld tot 22 jaar cel voor geweldsdelicten en drugshandel. Een zware jongen, die vrijkomt op borgtocht en een vrijgeleide kreeg naar Albanië van de Dienst Vreemdelingenzaken. In het dossier blijven de problemen – of “foutjes” zoals minister van Justitie Koen Geens het steevast noemt – zich opstapelen.

  • Een rechter laat hem vrij op borgtocht voor een bedrag van 25.000 euro, een habbekrats voor iemand actief in de drugshandel en prostitutie.
  • DVZ geeft hem een vrijgeleide naar Albanië, terwijl Rustemi als zware misdadiger hier in de gevangenis thuishoort.
  • De “uitstekende samenwerking” tussen België en Albanië, zoals minister Geens het via Twitter omschrijft, is eigenlijk een “trein der traagheid“. Het duurt van april tot september vooraleer België het vonnis overmaakt. Men heeft hier de foute procedure gevolgd, wat minister Geens ook toegeeft.

“De optelsom van vele foutjes, zoals u dat noemt, dat is eigenlijk één grote fout”, zegt Hendrik Vuye in de Kamer tegen minister Geens. “Door te zorgen dat Rustemi als een vrij man rondloopt zijn er in Albanië zware misdrijven gepleegd. U spreekt vaak over nultolerantie inzake geweld tegen politieagenten, maar in Albanië heeft Rustemi afgerekend met een politieagent.”

De regering heeft hier misdaad geëxporteerd.

De minister heeft evenwel bijzonder veel vertrouwen in het Albanese regime wanneer hij zegt dat Rustemi in Albanië zijn straf zal uitzitten. De kans dat hij binnenkort echter op vrije voeten is, lijkt ons reëel. Nochtans suggereert minister Geens in Terzake dat sommige leden van de Albanese regering dicht bij het misdaadmilieu staan. Zo zou de broer van een minister uitgeleverd zijn aan Italië voor drugshandel en corruptie.

“Ik vertrouw dat regime niet. Hier in België zit er dan wel geen dash in de regering, maar in Albanië zit er hallucinerende dash in de regering. Men snuift er witter dan wit“, zegt Vuye.

Dienst Vreemdelingenzaken heeft Rustemi op kosten van de belastingbetaler als een vrij man naar Albanië gevlogen.

Zelfs minister Geens geeft in zijn antwoord op Hendrik Vuye toe dat Rustemi beter niet uitgewezen had geweest. Op die manier exporteert DVZ dus misdaad. Maar intussen importeert DVZ ook misdaad: zelfs mensen die in het buitenland gezocht worden, komen naar België in het kader van gezinshereniging. DVZ is niet in staat alle aanvragen terdege te controleren.

“Misschien heeft de regering-Michel inzake Justitie en Vreemdelingenzaken een knoeiboel geërfd van vorige regeringen, maar we kunnen alleen maar vaststellen dat de regering-Michel er vijf jaar knoeiboel heeft aan toegevoegd”, aldus Vuye.