Wouters: “Gaan Vlamingen betalen om Brussel te promoten als Franstalige stad?”

Premier Michel moet op 11 oktober dringend aanwezig zijn op de 17e Top van de Francofonie in Armenië. De partij van de premier (MR) wil Brussel voordragen als Franstalige stad om de Top van de Francofonie van 2022 te organiseren en vraagt daarvoor 75 miljoen euro aan de federale overheid. “Gaan Vlamingen nu ook nog gaan betalen om Brussel te promoten als Franstalige stad?” stelt Veerle Wouters in de Kamer.

Donderdag is premier Michel (MR) aanwezig op de 17e Top van de Francofonie in Armenië. Dat moet een bijzonder belangrijke gebeurtenis zijn, want hiervoor werd zelfs de regeringsverklaring vervroegd en de grondwettelijk bepaalde agenda van de Kamer overhoop gehaald. Maar waarom moet de premier daar überhaupt zijn? “Rudy Demotte, minister-president van de Franse Gemeenschap, had veel logischer geweest“, zegt Veerle Wouters in de Kamer. “Taal is immers een gemeenschapsbevoegdheid.”

Niet alleen de Franse Gemeenschap, maar eigenaardig genoeg ook België, is lid van de Organisation Internationale de la Francophonie. Dit heeft in het verleden al potsierlijke beelden opgeleverd van eerste ministers als Jean-Luc Dehaene, Guy Verhofstadt en Yves Leterme die als Vlamingen hebben deelgenomen aan de Top van de Francofonie.

Volgens minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft de eerste minister daar niets te zoeken. Hij heeft zijn collega-partijgenoten in de federale regering evenwel niet kunnen overtuigen …

Kijken we wat verder dan onze neus lang is, dan wordt het meteen duidelijk wat hier aan de hand is. De partij van de premier (MR) heeft een verborgen agenda met de Francofonie:

  • In de Kamer dient MR een motie in om Brussel voor te dragen als gaststad van de Top van de Francofonie in 2022.
  • In het Parlement van de Franse Gemeenschap wordt door MR dezelfde motie ingediend en daar staat letterlijk in dat het de bedoeling is om Brussel te promoten als Franstalige stad. Deze motie is intussen bij unanimiteit gestemd.

Gaan de Vlamingen nu ook nog gaan betalen om Brussel te promoten als Franstalige stad?

Het enige probleem is dat er ook een prijskaartje van 75 miljoen euro hangt aan de organisatie van die Top in 2022. En die kostprijs wil PS-minister-president Demotte graag doorschuiven naar de federale regering.

“Ik roep de Vlaamse partijen op om niet in die val trappen”, zegt Wouters. “Het zou wel van heel veel kracht van verandering getuigen mochten de Vlamingen nu ook nog gaan betalen om Brussel te promoten als Franstalige stad. Want Brussel is en blijft de hoofdstad van Vlaanderen.