Wouters: “We zijn onze soevereiniteit verloren aan internationale rechtscolleges” (Migratiepact Marrakesh)

“Internationale rechtscolleges zoals het Mensenrechtenhof bepalen wie ons land binnenkomt. Wij zijn al lang die soevereiniteit verloren”, zegt Veerle Wouters vandaag in het debat in de Kamer over het VN-migratiepact. Voor V&W kan het niet dat rechters, die aan niemand verantwoording afleggen, ons rechtsregels opleggen. “Het is hoog tijd dat we dit debat over onze soevereiniteit durven te voeren.”

Steeds meer landen hebben vragen bij het migratiepact van Marrakesh, dat in december gestemd (en niet ‘getekend’, zoals de regering laat uitschijnen) zal worden. Nu ook Zwitserland, waar momenteel een debat aan de gang is over de soevereiniteit van de landen. “Ook wij moeten dit debat voeren”, oppert Wouters.

Maar volgens vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) stookt extreemrechts het debat over Marrakesh op. “Is Zwitserland, en elke kritische Vlaming, nu ook al extreemrechts?” vraagt Wouters zich af. “Ik denk dat minister De Croo best een bijdrage stort in zijn ‘fonds ter bestrijding van fake news‘.”

Ook CD&V-fractievoorzitter Servais Verherstraeten stort best een bijdrage in dat fonds, overigens. In De Ochtend verklaarde hij dat we, zelfs na het migratiepact van Marrakesh, nog steeds zelf zouden bepalen wie ons land binnenkomt. Dat is evident fake news.

Wij zijn onze soevereiniteit al lang verloren. Regels die wij hier bepalen, worden steeds vaker overruled door internationale rechtscolleges

“Het zijn internationale rechtscolleges zoals het Mensenrechtenhof die bepalen wie het land binnenkomt. Wij zijn al lang die soevereiniteit verloren”, zegt Wouters. “Regels die wij hier bepalen, worden steeds vaker overruled door internationale rechtscolleges. Hoog tijd dat we ook hierover een debat voeren, want die internationale rechtscolleges leggen aan niemand verantwoording af. Zij horen recht te spreken, maar ze nemen politieke beslissingen.

Er is thans heel wat commotie omtrent het VN-migratiepact. N-VA gaat na twee jaar plots op de rem staan, hoewel staatssecretaris Theo Francken in april 2018 nog verklaarde het pact te zullen steunen.  En ook premier Michel (MR) heeft in september op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties nog gesteld dat België het migratiepact zal goedkeuren. Vorige week verklaarde de premier nog dat het pact binnen de regering is besproken en dat de regeringspartners opmerkingen hebben kunnen formuleren.

Meneer Francken, vertrek naar de fitness om uw spieren te trainen. Ofwel om de valiezen van premier Michel te dragen naar Marrakesh, of om zelf uw valiezen te pakken uit deze regering.

Internationale rechtscolleges hebben ons migratierecht grondig hervormd en dat op basis van teksten zoals het migratiepact. Zo zijn push backs verboden, want dit zouden collectieve uitwijzingen zijn. Recent heeft het Mensenrechtenhof zelfs geoordeeld dat personen die met gebruik van extreem geweld de grenzen van de Spaanse exclaves in Noord-Afrika bestormen ook alle rechten hebben.

“Het kan niet dat rechters die aan niemand verantwoording afleggen ons rechtsregels opleggen”, zegt Wouters. “We hebben intussen al twee jaar verloren door een gebrek aan dossierkennis en het volgende pact staat alweer voor de deur. Het is hoog tijd dat we dit debat over onze soevereiniteit durven te voeren.