Wouters: “Proximus behandelt zijn werknemers als werkvee”

Proximus wil de komende 3 jaar 1.900 jobs schrappen, en tegelijk 1.250 nieuwe aanwervingen doen. Premier Michel zei eerder dat hij zich verzet tegen naakte ontslagen en dat Proximus zijn huiswerk opnieuw moet doen. Maar Proximus is niet van plan dit te doen. “Proximus behandelt zijn werknemers als werkvee!” zegt Veerle Wouters in de Kamer.

Hoe kan men toch maar verklaren dat Proximus er niet in slaagt zijn werknemers te begeleiden naar een andere job binnen het bedrijf?

Proximus zegt te willen ‘transformeren’. Op zich is het goed dat bedrijven moderniseren. Maar Proximus mag dan ook zijn personeelsbeleid moderniseren. “Hoe kan men toch maar verklaren dat een groot bedrijf als Proximus er niet in slaagt zijn werknemers bij te scholen en te begeleiden naar een andere job binnen het bedrijf?” vraagt Wouters aan eerste minister Charles Michel.

Werkgevers en de regering hebben de mond vol over flexibiliteit en levenslang leren, maar dit komt vaak eenzijdig op de schouders van de werknemers terecht. Van enige heroriëntering en opleiding binnen Proximus is er geen sprake, want anders zou men geen 1.900 werknemers dumpen en er tegelijk 1.250 nieuwe aannemen.

“Proximus heeft blijkbaar in een periode van ‘gele hesjes’ nog niet begrepen dat sommige werknemers zich behandeld voelen als ‘werkvee’,” aldus Wouters. “En werkvee, dat zijn de werknemers van Proximus blijkbaar. 1.900 worden naar het slachthuis gevoerd. Dat is een sociaal drama voor 1.900 gezinnen.”

Nochtans is digitalisering niets nieuws onder de zon. Dit is reeds jaren bezig.  Proximus had zijn personeel hierop kunnen voorbereiden. Ook dat is de taak van zo’n groot bedrijf, zeker wanneer de overheid – en dat zijn wij allemaal – meerderheidsaandeelhouder is.

Proximus moet zijn huiswerk opnieuw doen. We moeten ervoor zorgen dat er geen naakte ontslagen vallen.

Had Proximus zich gedragen zoals een zorgzaam werkgever, dan waren die 1.900 ontslagen er niet gekomen. “Proximus moet zijn huiswerk opnieuw doen,” zegt Wouters. “We moeten ervoor zorgen dat er geen naakte ontslagen vallen.”

“Men gaat op een krappe arbeidsmarkt 1.250 profielen aanwerven die vele andere bedrijven ook zoeken. Hoe gaat men dat toch maar doen?” vraagt Wouters zich af. “Tegelijk worden 1.900 mensen gedumpt en daar mag de belastingbetaler dan voor zorgen.”

Jobs, jobs, jobs, maar in plaats van ze te creëren worden ze hier vernietigd.

Jobs, jobs, jobs, maar in plaats van ze te creëren worden ze hier vernietigd. Een netto-verlies van 650 jobs. En dat moesten de werknemers dan maar vernemen via de pers. Dat is mensen behandelen als werkvee.