Wouters: “Hoog tijd voor duidelijkheid over Libische fondsen”

Prins Laurent klaagt in ‘Pano’ aan dat de regering hem niet geholpen heeft om het geld dat zijn vzw tegoed heeft van Libië te recupereren. Tussen 2011 en 2017 heeft België jaarlijks 350 miljoen aan bevroren Libisch geld in ons land vrijgegeven. Maar niemand weet wie de toelating heeft gegeven om het geld vrij te geven en waar dat geld naartoe is gegaan. “Het is hoog tijd dat de regering hierover duidelijkheid verschaft,” zegt Veerle Wouters in de Kamer tegen premier Michel.

Het standpunt van Vuye&Wouters over prins Laurent is duidelijk. De prins is een gewone burger zoals alle andere, wat ons betreft liefst zonder dotatie. Maar de prins heeft dus wel ook dezelfde rechten als alle andere burgers. Hij heeft een uitvoerbaar arrest en moet dat ook kunnen uitvoeren: zo werkt het in een democratie.

De aanklacht van de prins over de Libische gelden is terecht. Iemand heeft op een knopje gedrukt en de bevroren gelden vrijgegeven. Maar wie heeft op dat knopje gedrukt? Huidig minister van Financiën De Croo heeft pas kennis genomen van het dossier en weet van niets. Zijn voorganger, minister Geens, weigert te antwoorden omdat hij nu op Justitie zit. Johan Van Overtveldt herinnert zich niets meer sedert hij geen minister meer is. Steven Vanackere weet van niets omdat hij directeur is bij de Nationale Bank en Didier Reynders die speelt gewoon Didier Reynders: ‘I’m from Barcelona. I know nóóóthing!’

Sedert 2011 verdwijnen jaarlijks 350 miljoen euro van bevroren rekeningen en niemand weet wie op het knopje heeft gedrukt

Sedert 2011 is jaarlijks 350 miljoen euro van bevroren rekeningen verdwenen en niemand weet wie op het knopje heeft gedrukt. Of heeft de Thesaurie op eigen houtje gehandeld, zoals minister De Croo deze morgen suggereerde?

En waar is het geld naartoe? Prins Laurent stelt dat het bij Libische milities is beland. Waarom werden sommige ondernemingen wel vergoed met die gelden, waaronder wapenfabriek FN, en niet de vzw van de prins?

Het is hoog tijd dat de regering hierover duidelijkheid verschaft. Wie is hiervoor verantwoordelijk? Of is niemand nog politiek verantwoordelijk in dit land?

U heeft toch gezegd dat u aan de juiste kant van de geschiedenis wil staan? Dan moet u dit in deze zaak ook doen.

“Mijnheer de eerste minister,  U ziet de ernst van de situatie niet in”, zegt Wouters. “België heeft nul vat op internationale geldstromen van gelden die door België worden beheerd. Dat begrijp ik niet. We treden de VN-sancties tegen Libië met de voeten. Dat is blijkbaar geen enkel probleem.”

“Mijnheer de eerste minister, U heeft toch gezegd dat u aan de juiste kant van de geschiedenis wil staan?” brengt Wouters de premier in herinnering. “Dan moet u dit in deze zaak ook doen. Schep eens duidelijkheid. Of wil u dit ook in de doofpot stoppen?”