De maat van de monarchie

Ondanks het gegeven dat de monarchie een populair en veelbesproken onderwerp blijft, rust er nog altijd een zeker taboe op. Echter, dat heeft Wouters en Vuye nooit weerhouden een kritische maar onderbouwde mening te durven formuleren.

De maat van de monarchie
Auteurs: Hendrik Vuye en Veerle Wouters, 322 blz. Uitgeverij Vrijdag. Prijs: 34,95 EUR. ISBN: 9789460014468.

Als overtuigde republikeinen bevragen Wouters en Vuye zich over de toekomst die het Belgische koningshuis in een moderne democratie nog kan hebben. Hun bevindingen brengen zij nu in boekvorm naar het publiek. Net zoals het confederalisme een tussenstap naar een onafhankelijk Vlaanderen kan zijn, reiken Wouters en Vuye in De maat van de monarchie 25 concrete voorstellen aan voor een modern koningschap. Zo proberen ze de monarchie toch enigszins te verzoenen met democratie, als tussenstap naar een echte republiek.

Met De maat van de monarchie slaat het duo Vuye/Wouters hard toe. Het boek is geen ‘schandalenboek’ zoals Koningskwesties van Frédéric Deborsu. Wouters en Vuye gooien het over een andere boeg. Het is een gedetailleerde analyse van het statuut en de middelen van het Belgische koningshuis. Ieder pijnpunt wordt zonder genade blootgelegd.

Het boek toont aan dat de koning nog steeds politieke macht heeft. In een democratie is dit uit den boze. Het hoofdstuk over de financiële middelen en het fiscaal statuut van het koningshuis bevat eveneens voldoende elementen om de monarchie volledig in vraag te stellen.

Het boek verscheen op 13 april 2016 en kan bij Uitgeverij Vrijdag besteld worden.

Maatschappelijk debat

Actua TV
Vuye en Wouters te gast op Actua TV voor een uitgebreid interview met Van Cauwelaert. Klik op de afbeelding om het interview te bekijken.

De voorstelling van De maat van de monarchie kon rekenen op heel wat persbelangstelling. In dat opzicht is het boek reeds een succes, namelijk dat het heeft geholpen het maatschappelijk debat aan te wakkeren. Het taboe is (toch al een beetje) doorbroken.

Bekijk hier enkele reacties op het boek in de pers, waaronder een uitgebreid interview met Rik Van Cauwelaert in Actua TV.