Veerle Wouters


Veerle Wouters
(Riemst, 1974) is handelsingenieur en doceerde informatica en economie aan de Xios Hogeschool Limburg (nu PXL). Ze is onafhankelijk Kamerlid, specialist in de Bijzondere Financieringswet, en is een door de media gewaardeerd aanspreekpunt inzake fiscaliteit en monarchie. Zij publiceerde columns in De Tijd, De Standaard, Doorbraak.be en Knack.be.

Veerle Wouters, V-Kamerlid
Veerle Wouters, V-Kamerlid

Veerle is echtgenote van een gedreven ondernemer en moeder van een guitige zoon, Gijs. Sinds 1999 doceerde Veerle informatica en economie aan de XIOS Hogeschool Limburg (nu PXL), maar die piste heeft zij in 2010 afgebouwd en in 2013 uiteindelijk moeten opgeven. Sindsdien is zij full-time politica.

Haar engagement vertrekt vanuit een oprechte Vlaamsgezindheid die haar met de paplepel is ingegoten. Zoals bij velen begon het allemaal lokaal: in 2001 mocht ze in de gemeenteraad van Riemst zetelen en van 2007 tot 2010 in de provincieraad. In 2010 kwam haar politieke carrière in een stroomversnelling en werd Brussel haar nieuwe thuishaven als volksvertegenwoordiger in de Kamer.

De fiscaliteit is fundamenteel aan het maatschappelijk project. Maar dat fundament loopt mank. Een nieuwe staatshervorming zou de ambitie moeten zijn van elke belastingplichtige die inziet dat een eerlijke fiscaliteit enkel kan wanneer de deelstaten volledig bevoegd worden.

In mei 2014 werd Veerle opnieuw verkozen tot Kamerlid voor de N-VA. Daar was ze tot voor kort werkzaam in de commissies financiën, comptabiliteit, verkiezingsuitgaven en partijfinanciering, en grondwetsherziening. In januari 2016 deed zij een stap opzij als ondervoorzitter van de N-VA-fractie om zich samen met Hendrik Vuye te kunnen toeleggen op de onafhankelijke denktank Objectief V.

Vanwege een fundamenteel meningsverschil betreffende de communautaire strategie van de N-VA, besliste zij in september 2016 om samen met Hendrik de partij te verlaten. Sindsdien zetelt zij als onafhankelijk Kamerlid.

In 2017 wordt Veerle Wouters bekroond met de Flor Grammens-prijs, samen met Hendrik Vuye en Barbara Pas. Voorzitter van het Flor Gammens-fonds Van Heirreweghe vat gebald samen waarom: “Het zijn dwarsliggers. Vlaams-nationale lastigaards. Flor Grammens zou in zijn nopjes zijn.”