Koning Filip: stationschef der Belgen

Wist je dat koning Filip ook een beetje stationschef is?

gareroyale
Het koninklijk station, vroeger en nu. Dit “monument” heeft duidelijk haar beste tijd gehad.

Op de Lijn Schaarbeek – Brussel-Zuid bevindt zich het station van het koninklijk domein, de ‘Gare royale’. Dit station, gelegen aan het koninklijk domein van Laken, wordt alleen door de koninklijke familie gebruikt. Het is gebouwd door Leopold II in 1877 en werd voor het laatst gebruikt in 2001. Albert II en Paola nemen er de trein om ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de NMBS een ritje te maken. Sinds die dag is het station gesloten.

Het gebouw is zelfs geklasseerd tot monument, bij besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke regering van 29 september 1996. Maar wie de huidige staat van het gebouw bekijkt, bemerkt niets van de klassering. Het gebouw staat er vervallen bij.

img_2290
Foto van het station onder het paleis van Laken. Gepubliceerd in: Guy Daloze en Jacques Mercier, Aux marches du Palais, Brussel, 2002.

Maar ook onder het Kasteel van Laken is er een ondergronds station. Ook dit werd gebouwd door Leopold II. Het is nooit afgewerkt en dus ook nooit in gebruik genomen. Het gebouw bestaat wel nog altijd.

We willen wel eens weten wie nu eigenaar is van deze twee gebouwen en vooral wie instaat voor de kosten van onderhoud en instandhouding. Veerle Wouters stelde er twee parlementaire vragen over aan de eerste minister Michel en de minister van mobiliteit Bellot.

Beide stations zijn vergane glorie, restanten van de grootheidswaanzin van Leopold II. De vraag is alleen wie hiervoor vandaag de rekening betaalt…