Vuye: “Dan maar Zaventem regionaliseren” (geluidsnormen Brussel)

Gisteren is het Overlegcomité samengekomen. Op de agenda stond het belangenconflict dat was ingeroepen door de Vlaamse regering tegen de Brusselse regering over de geluidsnormen. Het Overlegcomité kon geen oplossing vinden. De Brusselaars hebben de geluidsnormen uit de communautaire diepvries gehaald, en dat terwijl de Vlaamse partijen in de federale regering zo hun best doen om de deur van die diepvries dicht te houden…

Het gaat hier om jobs. Of zoals de regering graag al eens zegt: “jobs, jobs, jobs.” Maar de Brusselse regering zegt: “wij willen geen jobs, wij willen Zaventem kapot.” En dat zal lukken ook indien Brussels minister Céline Frémault (cdH) haar zin krijgt. De Brusselse geluidsnormen fnuiken Vlaanderen. De beslissing van Frémault zorgt voor 5 keer meer boetes.

Hierdoor hebben twee maatschappijen reeds beslist Zaventem te verlaten. Andere maatschappijen denken eraan hetzelfde te doen. “Het gaat om duizenden jobs, waarschijnlijk meer dan 3.000. De werkgelegenheid vliegt hier het land uit“, zegt Hendrik Vuye tijdens het vragenuurtje in de Kamer aan eerste minister Michel. “En dan is er nog de ‘crashwet’, excuseer de vliegwet. Hier is het niet ‘jobs, jobs, jobs’, maar wel ‘wachten, wachten, wachten’. En op wie wachten we? Niet op Godot, maar op federaal minister van mobliteit Bellot.”

Indien Vlaanderen alle lasten van Zaventem alleen moet dragen, dan willen we ook alle lusten. Dan moeten we Zaventem maar regionaliseren…

Volgens Vuye is het toch wel erg gesteld met dit land. “Ofwel defederaliseren we, zoals de geluidsnormen, en dan werkt het niet. Ofwel houden we een materie federaal, zoals de vliegwet, en dan werkt het ook niet. En dan zegt u dat België geen failed state is. Wat is het dan?”

hvplenvliegwet
Hendrik Vuye in de Kamer tijdens het vragenuurtje.

De hamvraag is natuurlijk wat de regering nu zal doen. N-VA heeft onlangs opgeroepen om de geldkraan naar Brussel dicht te draaien. De Vuye&Wouters-fractie steunt dit voorstel, maar helaas hebben we er niets meer van gehoord. Ligt dat voorstel ondertussen ook al in de communautaire diepvries? Indien men de Vlaming alleen wil laten opdraaien voor de lasten van Zaventem, zonder de lusten, dan moeten we Zaventem maar regionaliseren. Dan moet de communautaire diepvries terug open.

Belangenconflict

Weet u nog hoe de Franstaligen het BHV-dossier vier jaar hebben geblokkeerd met belangenconflicten van november 2007 tot december 2011. Maar de Vlamingen, ze zitten nu te kijken naar de Brusselse regering als bange konijnen naar een lichtbak. Ze weten niet wat ze moeten doen, want de schorsing ten gevolge van het belangenconflict loopt af op 21 februari.

“We zullen de Vlaamse regering een beetje helpen”, zegt Vuye in de Kamer. “Wees eens creatief en doe zoals de Franstaligen dat doen: de Vlaamse regering moet maar een tweede belangenconflict inroepen.” Het is een creatieve oplossing, maar het is zeker mogelijk. De Vlaamse regering is immers zowel een gewestregering als een gemeenschapsregering. “Gemeenschap en gewest zijn afzonderlijke rechtspersonen. Ze zouden dus elk een belangenconflict kunnen inroepen, mits we even creatief zijn als de Franstaligen het waren voor BHV…”

Zijn Wouters en Vuye hier weer de putschisten die graag stokebrand spelen? Neen, dit standpunt is ten tijde van de BHV-saga ook vertolkt door CD&V-senator Hugo Vandenberghe. Vlaamse regering, wordt wakker en toon eens wat durf!