Het spookstation van Leopold II

Het is weinig bekend, maar onder het kasteel van Laken bevindt zich een treinstation. Het is nog een onafgewerkt restant van de grootheidswaanzin van Leopold II.

Het ondergronds station komt in 2002 in het nieuws door de publicatie van het boek van Guy Daloze en Jacques Mercier (Aux marches du Palais). Het boek is rijkelijk geïllustreerd met foto’s van Olivier Polet, waaronder een foto van het station. In 2011 heeft het VTM-programma Royalty er een reportage aan besteed.

Foto van het station onder het paleis van Laken. Gepubliceerd in: Guy Daloze en Jacques Mercier, Aux marches du Palais, Brussel, 2002.

Leopold II wou het kasteel van Laken ombouwen tot een mondiaal congrescentrum. Koningen, koninginnen en wetenschappers zouden rechtstreeks per trein kunnen sporen naar het congrescentrum. Een elektrische trein zou via een privé-spoorlijn het kasteel van Laken laten aansluiten op het nationale spoorwegennet. Een heel modern idee, want de treinen waren toen nog stoomtreinen.

Het station is nooit afgewerkt.

We hebben enkele parlementaire vragen gesteld over dit station aan eerste minister Charles Michel. Wat komen we te weten?

De eerste minister bevestigt dat het station ooit is gebouwd op persoonlijk initiatief van Leopold II. Hij heeft het betaald met ‘zijn inkomsten’. Dit laatste betekent dat de werken zijn gefinancierd door de middelen die Leopold II onttrekt aan de toenmalige kolonie Congo. Koning Albert I heeft na zijn eedaflegging (1909) de werken stilgelegd.

Begonnen als privé-initiatief van Leopold II, is het station vandaag eigendom van de Belgische Staat. De Regie der Gebouwen draagt de verantwoordelijkheid voor de instandhouding, antwoordt de eerste minister. Dit betekent dat de belastingbetaler instaat voor het spookstation van Leopold II. Maar dit laatste, dat wisten we eigenlijk al …