Wouters: “Stop de graaicultuur van de farmalobby”

Minister Maggie De Block (Open Vld) voert een beleid om geneesmiddelen zo snel mogelijk bij patiënten te krijgen. Dat steunen we. Tegelijk moeten we erkennen dat er een structureel budgettair tekort is. “De geneesmiddelenfactuur wordt onbetaalbaar. Het huidige model botst op zijn limieten,” zegt Veerle Wouters vandaag in de Kamer tegen minister De Block.

Het gaat hier om mensen – patiënten – en hun gezondheid. Daar springen we niet lichtzinnig mee om. Maar de farmalobby heeft daar minder problemen mee. De farmalobby is een goed geoliede geldmachine, zo blijkt uit de ‘Farma Files’ van Het Laatste Nieuws:

  • De farmalobby is vertegenwoordigd in de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG) en de ondervoorzitter van deze commissie is zelfs aandeelhouder in meerdere farmabedrijven. Dan kan men dit toch geen onafhankelijk orgaan meer noemen?
  • Men werkt met artsen-infuencers die rijkelijk betaald worden. Er worden bedragen tot 150.000 euro per jaar genoemd. In ruil geven deze artsen lezingen en consultancy. Dat moeten dan wel super-lezingen zijn.
  • Oude geneesmiddelen worden als nieuw geregistreerd onder een andere naam en voor een veel hogere prijs verkocht. Dit zorgt voor enorme winsten en kost de belastingbetaler veel geld. Voor de patiënt is de meerwaarde nul.
  • Met ‘weesgeneesmiddelen’ voor zeldzame ziekten wordt emotionele chantage gepleegd. De farmabedrijven weten dat de staatskas toch zal betalen.

De sociale zekerheid dient niet om de kassa van de farma-industrie te spijzen

Deze problematiek is niet nieuw. Wel integendeel, hij duikt steeds weer op in een ander kleedje. “De sociale zekerheid dient niet om de kassa van de farma-industrie te spijzen, wel om patiënten te helpen,” zegt Wouters. Het huidige model heeft wel degelijk zijn limieten bereikt.

“Het allerbelangrijkste is dat de patiënt centraal moet staan,” zegt Wouters. “De patiënten moeten geholpen worden, en mogen niet in het zak gezet worden.”

“Apothekers zijn geen winkeljuffrouwen. Ze zijn opgeleid om magistraal bereide geneesmiddelen te maken. Daar moeten we dan ook meer op inzetten,” aldus Wouters. Zorg dat de grondstoffen beschikbaar zijn en zet ze op de lijst voor terugbetaling. Het resultaat zal een eerlijke prijs zijn, zowel voor de patiënt als voor de staat.

De graaicultuur van de farmalobby kent blijkbaar geen grenzen

Het zal de schatkist, de belastingbetaler en de patiënten alleen maar ten goede komen. Zoniet moeten we vrezen voor een shutdown van dat deel van de sociale zekerheid en dan zijn de patiënten pas echt de dupe. De graaicultuur van de farmalobby kent geen grenzen, maar de staat is geen geldezeltje. Laat ons alsjeblieft inzetten op de patiënt.