Hendrik Vuye

Prof. dr. Hendrik Vuye (Ronse, 1962) is master in de rechten, master in de criminologie en master in de wijsbegeerte van de KULeuven. In 1993 promoveert hij tot doctor in de rechten aan dezelfde universiteit. Hij is ook gediplomeerd fietsenmaker. Hij doceert staatsrecht en rechten van de mens aan de Universiteit Namen en was eerder verbonden aan UAntwerpen en UHasselt.

Hendrik Vuye

Hendrik Vuye wordt in 2013 bekroond met de prijs van de Vereniging van Vlaamse academici. Een onderscheiding die andere jaren is toegekend aan o.a. de ere-rectoren Els Witte (VUB) en Roger Dillemans (KULeuven), Remi Vermeiren, ere-vice-rector Etienne Vermeersch, Rik Van Cauwelaert en prof. Bart Maddens.

In 2017 wordt Hendrik Vuye bekroond met de Flor Grammens-prijs, samen met Veerle Wouters en Barbara Pas. Voorzitter van het Flor Gammens-fonds Van Heirreweghe vat gebald samen waarom: “Het zijn dwarsliggers. Vlaams-nationale lastigaards. Flor Grammens zou in zijn nopjes zijn.”

In 2019 wordt hij, samen met Veerle Wouters, bekroond met de erepenning Albert De Cuyper. De jury looft de vernieuwende manier waarop ze met het #Brusselboek de Brusselproblematiek opnieuw onder de aandacht hebben gebracht. 

In 2014 werd Hendrik verkozen tot Kamerlid voor N-VA. Hij is fractieleider tot januari 2016, nadien co-voorzitter van de denktank confederalisme (Objectief V). In september 2016 stapt hij uit N-VA en zetelt als Kamerlid voor de fractie Vuye&Wouters (V&W). In 2019 stopt hij met de politiek en legt hij zich toe op zijn academische opdracht. Als opiniemaker schrijft hij columns voor knack.be, De Standaard, De Morgen…

Samen met Veerle Wouters publiceert hij meerdere boeken: