Hendrik Vuye

Prof. dr. Hendrik Vuye (Ronse, 1962) studeerde rechten, criminologie en filosofie aan de KULeuven. Hij doceert staatsrecht en rechten van de mens aan de Universiteit Namen en was eerder verbonden aan UAntwerpen en UHasselt. Hendrik is een onafhankelijk Kamerlid en schreef columns voor De Morgen, De Standaard, De Tijd, Doorbraak.be en Knack.be.

Hendrik Vuye, V-Kamerlid

Reeds in 2010 trad Hendrik op als communautair expert en grondwetspecialist voor de N-VA. Bij de federale verkiezingen van 2014 was Vuye kandidaat op de derde plaats van de N-VA-lijst in de kieskring Vlaams-Brabant. Tot 2016 zetelde Hendrik als fractievoorzitter van de N-VA-fractie in de Kamer van volksvertegenwoordigers.

In januari 2016 deed Hendrik een stap opzij als fractievoorzitter om samen met Veerle Wouters als communautaire experts een denktank op te richten, Objectief V, teneinde een draagvlak te creëren voor het confederalisme. De denktank opereerde onafhankelijk van de partij: een noodzakelijke voorwaarde om een zo breed mogelijk publiek te kunnen aanspreken.

Ten gevolge van een fundamenteel meningsverschil over de communautaire strategie van de partij, besloten Hendrik en Veerle de partij in september 2016 te verlaten. De particratie heeft hun vrije communicatie nooit goed kunnen verdragen, ofschoon die steeds reactief was en inhoudelijk correct. Hendrik zetelt vandaag als onafhankelijk “V-Kamerlid.”

De Vlaming moet wél wakker liggen van een nieuwe staatshervorming. Zonder dreigt ons sociaal-economisch weefsel ten prooi te vallen aan bestuurlijke inefficiëntie. Maar een staatshervorming doodzwijgen is haar lot bezegelen. Confederalisme moet uitgedragen worden.

Hendrik Vuye werd in 2013 bekroond met de prijs van de Vereniging van Vlaamse academici. Een onderscheiding die andere jaren is toegekend aan o.a. de ere-rectoren Els Witte (VUB) en Roger Dillemans (KULeuven), Remi Vermeiren, ere-vice-rector Etienne Vermeersch, Rik Van Cauwelaert en prof. Bart Maddens.

In 2017 wordt Hendrik Vuye bekroond met de Flor Grammens-prijs, samen met Veerle Wouters en Barbara Pas. Voorzitter van het Flor Gammens-fonds Van Heirreweghe vat gebald samen waarom: “Het zijn dwarsliggers. Vlaams-nationale lastigaards. Flor Grammens zou in zijn nopjes zijn.”