Vlaanderen voltooid (#Brusselboek)

In mei 2018 publiceert Doorbraak Boeken het nieuwe werk van Vuye & Wouters: “Vlaanderen voltooid. Met of zonder Brussel?” In hun #Brusselboek onderzoeken zij hoe het obstakel Brussel overwonnen kan worden om Vlaanderen te voltooien.

Vlaanderen voltooid, het #Brusselboek van Vuye en Wouters. Mei 2018, Doorbraak Boeken. De leeuw op de achtergrond werd overgenomen van een flyer van de eerste mars op Brussel dd. 22 oktober 1961, ADVN.

De grenzen van Vlaanderen liggen vast. De instellingen ook: er is een Vlaams Parlement en een Vlaamse regering. Vlaanderen mist wel nog een aantal belangrijke bevoegdheden. Hoe men deze bevoegdheidsoverdracht kan bewerkstelligen is besproken in het succesvolle Grendelboek.

Maar er is nog een belangrijke stoorzender: Brussel. Wanneer het over Brussel gaat zijn de meningen verdeeld, ook binnen de Vlaamse Beweging. Zolang de Vlamingen niet aan een zeel trekken en met een duidelijke Brussel-visie naar onderhandelingen trekken, zullen ze steeds aan het kortste eind trekken.

Veerle Wouters en Hendrik Vuye onderzoeken het Brussel-probleem. Hoe is het zover kunnen komen? Hoe werkt het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest? Wat zijn de (on)mogelijke Brussel-modellen? Een receptenboek voor de Vlamingen: durf een Brussel-model te kiezen.

Het boek werd in 2019 bekroond met de erepenning Albert De Cuyper. De jury looft de vernieuwende manier waarop ze met het #Brusselboek de Brusselproblematiek opnieuw onder de aandacht hebben gebracht.